Εκτός "ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ"΄ και το Μέγαρο Μαξίμου

Εκτός "ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ"΄ και το Μέγαρο Μαξίμου

Αρ. Πρωτ. 11979/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

Η «Διαύγεια» άργησε ενάμιση χρόνο για το Μέγαρο Μαξίμου. Το πολυσυζητημένο και «φιλόδοξο» σχέδιο του Πρωθυπουργού να οργανώσει ένα σύγχρονο γραφείο στα πρότυπα του Λευκού Οίκου, προσηλωμένο στη διαφάνεια, καθυστερεί αρκετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μισθοδοσία του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου είναι χειρόγραφη, με αποτέλεσμα πολλοί σύμβουλοι να λαμβάνουν στο χέρι τα χρήματα της μισθοδοσίας. Ο νόμος για τη «Διαύγεια» υποχρεώνει την Κυβέρνηση να αναρτά κάθε πράξη που υπογράφει στην ιστοσελίδα της. Όμως, η ηλεκτρονική καταγραφή δεν έχει γίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφού κανένα στοιχείο δεν υπάρχει στη σχετική ιστοσελίδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανευθυνότητας, έλλειψης ενημέρωσης και προχειρότητας, είναι τα ταξίδια του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει πλήθος ταξιδιών από την αρχή της θητείας του, ωστόσο καμία δαπάνη για αυτά δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα εμφανίζονται δαπάνες μόνο για 13 μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, οι οποίες αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών, καμία δηλαδή ενημέρωση για το κόστος των ταξιδιών. Η αδιαφορία για τη «Διαύγεια» συνεχίζεται και από το γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, το οποίο επίσης δεν έχει ανεβάσει κανέναν λογαριασμό από τα ταξίδια του. Οι πολίτες αγανακτούν, όταν το ίδιο το κράτος αδιαφορεί επιδεικτικά και δεν ενημερώνει τον λαό για τα ποσά που δαπανά στις εκάστοτε δραστηριότητές του, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιον λόγο δεν αναρτώνται οι δαπάνες των Υπουργείων, αλλά ακόμη και του ιδίου του Μεγάρου Μαξίμου, βάσει του νόμου «Διαύγεια»;

- Πότε επιτέλους θα ενεργοποιηθεί ο νόμος «Διαύγεια» σε όλα τα Υπουργεία, φορείς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ;

Απάντηση Υπουργείου